26/05/2024
drapetsona-keratsini
Aade 12
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΑΔΕ: Ποιοι μπαίνουν στο μάτι των φοροελεγκτών το 2024

Κοινοποίηση

Αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά, γονικές παροχές και δωρεές υψηλού κινδύνου για μαύρο χρήμα ή φοροδιαφυγή, 20.000 επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα και υψηλές καταναλωτικές δαπάνες, ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb, επαγγελματίες οι οποίοι για πρώτη φορά είναι υποχρεωμένοι να δέχονται πληρωμές μέσω POS αποτελούν τους βασικούς ελεγκτικούς στόχους της ΑΑΔΕ για το 2024, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει πάνω από 40.000 στοχευμένους ελέγχους, 2.500 ελέγχους στη φορολογία ακινήτων (εκτός ΕΝΦΙΑ) αλλά και 900 έρευνες μεγάλης φοροδιαφυγής. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.

Στο «μάτι» των φοροελεγκτών βρίσκονται ακόμα φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που έλαβαν επιστροφές φόρων (εισοδήματος και ΦΠΑ) αλλά και υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες. Για τον έλεγχο όλων των υποθέσεων θα εφαρμοστούν κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, point system και ένα αυτοματοποιημένο μοντέλο τελικής μοριοδότησης.

Ψηλά στη λίστα του φοροελεγκτικού μηχανισμού για το 2024 βρίσκονται:

1. Βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οσοι αποκτούν εισοδήματα από 3 ή περισσότερα ακίνητα τύπου Airbnb θα πρέπει από το νέο έτος να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς το εισόδημα που αποκτούν υπόκειται σε ΦΠΑ. Η ΑΑΔΕ το επόμενο διάστημα αναμένεται να λάβει από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουν υπογράψει όλα τα στοιχεία των μισθώσεων για το έτος 2023.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει πλήρη εικόνα για το είδος και την επιφάνεια των ακινήτων που εκμισθώνονται, το ύψος των εσόδων που αποφέρουν στους διαχειριστές με δυνατότητα ελέγχου της κίνησης χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ετσι θα μπορεί μέσω εξπρές διασταυρώσεων να εντοπίζει περιπτώσεις μη δήλωσης των ακινήτων στο Μητρώο ή ψευδούς δήλωσης για τα στοιχεία τους και τη διάρκεια της εκμίσθωσης.

2. Εγκατάσταση POS σε 35 επαγγελματικούς κλάδους. Από το νέο έτος θα πρέπει να διαθέτουν POS μεταξύ άλλων ταξιτζήδες, λαϊκές αγορές, μεσίτες. Οι επαγγελματίες υποχρεωτικά θα αποδέχονται πληρωμές με κάρτες και με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως την υπηρεσία IRIS online payments.

Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ. Επίσης, σε όσους επαγγελματίες δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

3. Επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα και μεγάλες δαπάνες. Στις αρχές Ιανουαρίου περίπου 20.000 επαγγελματίες θα λάβουν «ραβασάκι» ελέγχου από την ΑΑΔΕ. Πρόκειται για φορολογουμένους οι οποίοι ενώ δήλωναν εισοδήματα μικρότερα των 10.000 ευρώ εντοπίστηκαν με καταναλωτικές δαπάνες από 30.000 έως και 200.000 ευρώ που πραγματοποίησαν το ίδιο έτος.

4. Αγορά ακινήτων με μετρητά. Με ειδικές διασταυρώσεις και ελέγχους θα διερευνηθεί εάν τα χρήματα με τα οποία αγοράστηκαν ακίνητα με μετρητά είναι δηλωμένα στις φορολογικές δηλώσεις των αγοραστών.

.newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ομόφυλα ζευγάρια: Κυβερνητικές πηγές σε Ιερώνυμο για δημοψήφισμα

Κόμπος Κωνσταντίνος και Τσιτούρης Ιωάννης, Δήμος Περάματος – Κατάθεση στεφάνου για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Σ. Φάμελλος για πυρκαγιές: Δεν αξίζει στην Ελλάδα μία κυβέρνηση διαπιστώσεων και συγγνώμης μετά τις καταστροφές

Επίσκεψη στο Μητροπολίτη Νίκαιας & Κορυδαλλού πραγματοποίησε ο Συνδυασμός ”Σύγχρονος Ανθρώπινος Κορυδαλλός, ξανά”

Efood: Χρυσοφόρο μέρισμα και εκτόξευση κερδών από τις προμήθειες στα συνεργαζόμενα καταστήματα

Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με σύµβαση εργασίας ΙΔΟΧ – ∆ίµηνης Απασχόλησης