15/06/2024
drapetsona-keratsini
αρχείο λήψης 2024 05 31t140209.465
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Διακοπή καπνίσματος: Πολλά υποσχόμενο χάπι αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο

Κοινοποίηση

Οι καπνιστές έχουν πλέον ουσιαστικό σύμμαχο -στη μάχη για τη διακοπή του καπνίσματος– τόσο την επιστήμη, όσο και εξελιγμένα προϊόντα που βοηθούν στην επίτευξη του στόχου. Ένα νέο, πολλά υποσχόμενο χάπι που αναμένεται τον επόμενο μήνα, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει με αποτελεσματικό τρόπο στη διακοπή της βλαβερής για την υγεία συνήθειας.

Οι πενηντάρηδες είναι οι πιο συχνοί επισκέπτες των Ιατρείων διακοπής του καπνίσματος. Αναζητούν, μόνοι τους, βοήθεια για τη διακοπή της βλαπτικής συνήθειας, πριν να βιώσουν τις επιπτώσεις από τη χρήση του τσιγάρου. Το 80% των καπνιστών θέλουν να το διακόψουν και σε ένα ποσοστό 40% το έχουν προσπαθήσει, χωρίς ιατρική βοήθεια.

« Οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν και τα δύο σκέλη της εξάρτησης από τη νικοτίνη, που είναι ο λόγος που συνεχίζουν να καπνίζουν οι καπνιστές και την ψυχολογική εξάρτηση και τη σωματική εξάρτηση. Αναφορικά με τη σωματική εξάρτηση που προκαλεί έντονο στερητικό σύνδρομο που πολύ καλά γνωρίζουν οι καπνιστές, έχουμε στη φαρέτρα μας τρία φάρμακα πρώτης γραμμής. Σε λίγες μέρες θα είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα μία φαρμακευτική ουσία που έχει χημική δομή παρεμφερή με αυτήν της νικοτίνης και που είναι ένα φυσικό προϊόν. Δεν είναι χημικό. Αυτή λοιπόν, όταν χρησιμοποιείται από τους καπνιστές, θα μπορέσουν να διακόψουν το κάπνισμα με μεγάλη ευκολία» τονίζει η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Παρασκευή Κατσαούνου.

«Διαφορετική συμβουλή δίνουμε για παράδειγμα σε μια γυναίκα που θέλει να κόψει το κάπνισμα γιατί θέλει να μείνει έγκυος. Διαφορετική συμβουλή θα δώσουμε σε έναν ασθενή ο οποίος έχει διαγνωστεί πρόσφατα με ένα χρόνιο νόσημα και θέλει να δει πως μπορεί να διακόψει» επισημαίνει η πνευμονολόγος, συντονίστρια στην ομάδα εργασίας της ΕΠΕ για τη διακοπή του καπνίσματος, Ζαφειρία Μπαρμπαρέσου.

Κάτω από την ομπρέλα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας λειτουργούν όλα τα Ιατρεία Διακοπής του καπνίσματος μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

«Έρχονται καπνιστές από 16 έως 100 ετών, αλλά η πλειονότητα αφορά σε ανθρώπους που είναι λίγο νεότεροι από 50. Το κάπνισμα επηρεάζει την εξέλιξη όλων των νοσημάτων. Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος. Νομίζω τα καλύτερα από όλη την Ευρώπη» τονίζει η Ιωάννα Μητρούσκα, πνευμονολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ, υπεύθυνη του ιατρείου αναφοράς διακοπής του καπνίσματος στο ΠΑΓΝΗ.

Σε επιστημονική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, επισημάνθηκε η ανάγκη αναζήτησης ιατρικής βοήθειας από τους καπνιστές που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Χαρίτσης: Ζητάμε άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ: Διαρρήκτες εισέβαλαν στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην Αμφιάλη

Φρίκη στο Κερατσίνι: «Ήταν εκπομπές χαβαλέ-Συμμετείχαν αυτοβούλως» – Η απολογία του 42χρονου youtuber για τη φρίκη με τα ΑμεΑ

Έως 3 μέτρα το μπόνους ύψους κτιρίων σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα το ΥΠΕΝ

Ειρ. Αγαπηδάκη: Όσοι αρνούνται τη δυνατότητα του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, αποδυναμώνουν τον θεσμό του γάμου

Ένταξη 20 βιομηχανικών πάρκων στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης