13/11/2024
drapetsona-keratsini
Capture2 4 600x356
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΔΙΕΘΝΗΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Δραπετσώνα: Κοινή απαίτηση να μετεγκατασταθεί η Oil One – «Με κυβερνητική απόφαση ήρθε έτσι πρέπει να φύγει»

Κοινοποίηση

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας και βουλευτές της Β΄ Πειραιώς συμφώνησαν πως οι κάτοικοι του Δήμου υποφέρουν από τις δραστηριότητες βιομηχανικής μονάδας.

«Δεν θέλουμε ακόμη ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη. Θέλουμε λύσεις από το Πολιτικό Προσωπικό της Κεντρικής Πολιτικής σκηνής», είπε ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος  απευθυνόμενος στους βουλευτές της Β’ Πειραιώς με αφορμή το κάλεσμα που τους απεύθυνε να δώσουν το παρών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου για μια ακόμη φορά να τους εξηγήσει πως η κατάσταση με την δυσοσμία στην περιοχή, δεν πάει άλλο.

Ο Δήμαρχος είπε μεταξύ άλλων: «Στις δικές μας γειτονιές οι μύτες των κατοίκων εδώ και χρόνια έχουν εκπαιδευτεί σε διάφορες οσμές. Όμως τα τελευταία 8 χρόνια αντιμετωπίζουμε κάτι καινούργιο. Είναι μια νέα οσμή. Συνηθίσαμε τις οσμές της Ψυττάλειας, των απορριμμάτων από τον σταθμό μεταφόρτωσης.

Στη πόλη από τις 21 Ιανουαρίου 2015 η αδειοδότηση και εγκατάσταση μιας μονάδας επεξεργασίας πετρελαιοειδών, έφερε μια καινούργια νέα κατάσταση μέσα στα σπίτια των ανθρώπων. Να πως εδώ πως η εταιρία κάνει μια πολύτιμη δουλειά. Αντί τα υπολείμματα της λειτουργίας των πετρελαιοειδών των πλοίων να καταλήγουν στη θάλασσα, ευτυχώς υπάρχει κάποιος που τα επεξεργάζεται παίρνει ό,τι πολύτιμο υπάρχει και τα επικίνδυνα τα αδρανοποιεί. Μακριά από εμάς πως η μονάδα αυτή είναι αχρείαστη.

Είναι υποχρεωμένα όλα τα λιμάνια να επιλέγουν τέτοιες λύσεις πια. Ποια όμως είναι η παθογένεια; Δεν μπορείς να βάζεις τέτοιες μονάδες μέσα στις αυλές των σπιτιών και σε απόσταση 150 μέτρων από τις αυλές σχολείων. Και όμως έγινε. Αδειοδοτήθηκε το 2015 και από την 1 Ιανουαρίου του 2016 τέτοιας κατηγορίας βιομηχανίες απαγορεύεται στον αστικό ιστό.

Τι βιώνουν οι κάτοικοι. Δεν είναι μόνο το καθημερινό φαινόμενο με τις οσμές. Υπάρχουν μέρες που οι οσμές είναι ανυπόφορες, ειδικά με άπνοια και υψηλών θερμοκρασιών.

Σε περιόδους εξάρσεων οι οσμές κυριολεκτικά δεν αντέχονται. Ανάλογα με τον αέρα οι οσμές πάνε μέχρι την Χαραυγή και τον Πειραιά. Στη τελευταία επικοινωνία που είχα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας θα διαπιστώσετε πως σύμφωνα με εκείνους όλα λειτουργούν τέλεια.

Μα πως το λένε αυτό όταν ήρθαν να ελέγξουν χωρίς όργανα και επιστημονική μέθοδο ειδικά. Από την δική του πλευρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος ως υπεύθυνο, εδώ και 8 χρόνια μας λέει ότι όντως μυρίζει, αλλά δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που μυρίζει ούτε ποια είναι η πηγή των οσμών.

Ο Δημόκριτος, το Αστεροσκοπείο και το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο μας λένε ότι αυτό που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα είναι βενζόλιο το οποίο είναι σε διπλάσια ετήσια ποσότητα από ότι είναι ο επιτρεπτός μέσος όρος.  Βρίσκουμε πτητικά αέρια που είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας πετρελαιοειδών και ταυτόχρονα βρίσκουμε και την πηγή. Έχουμε μια βιομηχανική μονάδα την Oil One που δημιουργεί το πρόβλημα. Και αυτό το ξέρουμε από το 2019.

Εμείς αποδεικνύουμε το πρόβλημα. Το θέμα είναι τι θα κάνουν οι εκπρόσωποι μας στη Βουλή. Φτάσαμε σε σημείο να κλείσουμε σχολείο διότι τα παιδιά δεν μπορούσαν να αντέξουν τις οσμές.

Δεν θα αναφέρω ούτε τις χιλιάδες υπογραφές από κατοίκους που έχουν μαζευτεί. Οφείλουν όλοι να πάρουν μια ξεκάθαρη θέση. Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε.

Η ευθύνη της Αυτοδιοίκησης δεν ήταν να υποδείξει στο κράτος ποιος ευθύνεται για την κατάσταση. Η ευθύνη η δική μας ίσως είναι να συγκεντρωθούμε μαζικά και να πάμε να κλείσουμε εμείς την εγκατάσταση. Δεν ξέρω όμως αν το θέλουμε αυτό.

Την ευθύνη των αποφάσεων την έχετε εσείς. Με κυβερνητικές αποφάσεις ήρθε η Oil One στη περιοχή με κυβερνητικές αποφάσεις πρέπει να φύγει. Τι να πούμε σε περίπτωση που γίνει ένα βιομηχανικό ατύχημα; Η ομόφωνη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η μετεγκατάσταση της βιομηχανίας.

Δεν λέμε να κλείσει, αλλά να μετεγκατασταθεί. Δική σας δουλειά κ.κ. Βουλευτές είναι να βρείτε το ιδανικό μέρος για να μετεγκατασταθεί. Δεν υπάρχει άνθρωπος στη πόλη που δεν ξέρει πού οφείλεται το πρόβλημα. Μετρήσαμε βενζόλιο. Πρέπει να φύγει χθες.

Η ερώτηση αν μπορούν να ληφθούν μέτρα μέχρι να απομακρυνθεί, η απάντηση είναι ναι. Δεν μπορεί μια πόλη να μην μπορεί να ανοίξει παράθυρο σε περιόδους έξαρσης του προβλήματος με τις οσμές και να μην γίνεται κάτι. Υπάρχει νομοθεσία που μπορεί το Υπουργείο να επιβάλλει την διακοπή των δραστηριοτήτων μιας βιομηχανίας, ειδικά σε κλιματολογικές συνθήκες που επιτείνουν το πρόβλημα.  Η πόλη μας θα αντιδράσει» είπε καταλήγοντας ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος.

Μαρκόπουλος: Δεσμευόμαστε να φέρουμε το θέμα σε διαβούλευση

«Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος είπε: «Προφανώς η υπόθεση της Oil One είναι μια διαχρονική υπόθεση. Το θέμα υπάρχει εδώ και 8 χρόνια. Κατανοούμε πλήρως το πρόβλημα των κατοίκων. Δεν είναι απλό να ζει κανείς σε τέτοιες συνθήκες. Εμείς το 2020 καταθέσαμε ερώτηση στον τότε υπουργό Περιβάλλοντος. Να μην κρυφτούμε το πρόβλημα είναι υπαρκτό.

Είμαστε εδώ για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχουν πολιτικές κατευθύνσεις. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να μας κινητοποιούν. Εμείς δεσμευόμαστε να φέρουμε το θέμα σε διαβούλευση. Δεν κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Το θέμα της Δραπετσώνας και της Oil One το έχουμε συζητήσει ξανά και το έχουμε αναδείξει. Με το πρόβλημα έχει ασχοληθεί και η Περιφέρεια Αττικής. Το θέμα θα το φέρουμε στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ».

Βρεττάκος: Δεν πρέπει να υπάρχει βενζόλιο στην ατμόσφαιρα

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βρεττάκος τόνισε: «Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και το γνωρίζουμε. Εμένα ο παππούς μου μένει στη Δραπετσώνα. Η περιοχή μυρίζει. Σαν μηχανικός να πω, πω ίσως θα πρέπει οι έλεγχοι στην μονάδα να μην είναι μόνο τακτικοί. Με τις δραστηριότητες που περιγράφονται στην άδεια δεν πρέπει να υπάρχει βενζόλιο στην ατμόσφαιρα. Άρα ίσως κάτι δεν γίνεται σωστά. Θα είμαστε σε συνεννόηση με τον Δήμο. Προφανώς η λύση θα ήταν κάποια στιγμή να φύγει η μονάδα από την πόλη. Θα δούμε την τροπολογία που προτείνετε στη κοινοβουλευτική διαδικασία. Να ανοίξει και μια συζήτηση στην επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής. Να γίνουν έλεγχοι να δούμε την πηγή του προβλήματος».

Ο βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Λιβανός τόνισε: «Νιώθω πως δεν υπάρχει κανένας συντονισμός μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου, πολιτών, Βουλευτών αν όντως ο στόχος είναι να φτάσει το θέμα στο κοινοβούλιο με ικανοποιητικό τρόπο. Για εμένα προηγούνται πάντως άλλοι στόχοι. Η πρώτη αφετηρία είναι να δημιουργήσουμε έναν οδικό χάρτη και να συναντιόμαστε τακτικά για να δούμε που βρισκόμαστε. Πρέπει να δούμε γιατί βγαίνουν αυτά τα πορίσματα από τους ελέγχους και σε αυτό πρέπει να βοηθήσει και η Περιφέρεια. Χρειάζονται πραγματικά νομικά επιχειρήματα. Δεσμεύομαι μαζί με τις δεσμεύσεις των συναδέλφων μου πως θα το συζητήσουμε πιο διεξοδικά. Όλα πρέπει να γίνουν με ομαλό και νόμιμο τρόπο».

Νίνα Κασιμάτη: Κάτι μάλλον συμβαίνει με τους ελέγχους

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κα Κασιμάτη τόνισε: «Ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Ήταν επιβεβλημένη μια τέτοια συνάντηση. Συζητάμε για ένα παλαιό ζήτημα. Είναι ζήτημα πολιτισμού, διαβίωσης και επιβίωσης. Είναι θέμα αξιοπιστίας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δεν χρειάζονται πιστοποιήσεις για να το καταδείξουν. Κάτι μάλλον συμβαίνει με τους ελέγχους που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν την πηγή του προβλήματος. Το ζήτημα της συγκεκριμένης εταιρίας που ρυπαίνει είναι ένα ζήτημα ξεχωριστό από όλα τα υπόλοιπα. Δεσμεύομαι από την δική μου την πλευρά να φέρω την πρόταση της τροπολογίας που μας δώσατε στο κόμμα μου.

Μανωλάκου: Καμία ανοχή

Η βουλευτής του ΚΚΕ, κα Μανωλάκου τόνισε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που το συζητάμε αυτό. Η δυσοσμία δεν έχει τείχη. Το πρόβλημα ξεκινάει από το 2013 και οξύνεται. Με έναν μηχανικό να μιλήσεις και να του πεις απόβλητα πετρελαιοειδών, θα σου πει ρυπογόνος. Άρα δεν θα έπρεπε να είναι σε κατοικημένη περιοχή. Όταν δεν μπορείς να σταθείς από την δυσοσμία και από την δύσπνοια, είναι δυνατόν να μην έχει απαντηθεί η πηγή. Θα πιέσουμε με κάθε τρόπο. Καμία ανοχή. Εμείς θα είμαστε μπροστά σε κάθε δράση».

ΠΗΓΗ:in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΣΤΟ “ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ” 2024

Στη Δραπετσώνα η Όλγα Λογαρά!

Μωρό γεννήθηκε από το DNA τριών ανθρώπων για πρώτη φορά στη Βρετανία

Δώρο Χριστουγέννων σε 1.446 εργαζόμενους μετά από παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας

Τραυματισμός αλλοδαπού ναυτικού στο Κερατσίνι 

Και ο Ευστράτιος Δασκαλάκης συμπορεύεται με το Συνδυασμό ”Άλλος Δρόμος”