23/07/2024
drapetsona-keratsini
Kwstis Xatzidakis 910x521
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Στις 22 Μαρτίου θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός – «Όχι» σε έκτακτο βοήθημα το Πάσχα

Κοινοποίηση

«Η πρώτη μας δουλειά δεν είναι να πληρώσουμε χρήματα που δεν έχουμε», ήταν η διευκρίνιση του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να δοθεί έκτακτο οικονομικό βοήθημα το Πάσχα. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν βλέπει στον ορίζοντα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στις 22 Μαρτίου.

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι οι αγρότες έχουν γίνει πάμπλουτοι με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όμως είναι βέβαιο ότι στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού και της οικονομίας από το 2019 ξεκινήσαμε μία πολιτική ελάφρυνσης των αγροτών από τα φορολογικά», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι οι αγρότες έχουν γίνει πάμπλουτοι με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όμως είναι βέβαιο ότι στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού και της οικονομίας από το 2019 ξεκινήσαμε μία πολιτική ελάφρυνσης των αγροτών από τα φορολογικά», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ.

«Υπενθυμίζω την μείωση της άμεσης φορολογίας των αγροτών ήδη από τον πρώτο χρονο της θητείας μας σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές που έπεσε στο 6%, τον ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα που έπεσε στο 13%, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης το 22′ και το 23′, -δεν επέστρεφε νωρίτερα τώρα θα επιστρέψει και μάλιστα με προκαταβολή το 24′- και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα μονιμοποιηθεί και αυτή η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Παράλληλα στο ρεύμα έχουμε εξαιρετικά θετικές ρυθμίσεις με επέκταση για 8 χρόνια».

«Για τις αποζημιώσεις υπάρχουν αρκετά χρήματα τα οποία έχουν δοθεί στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής, το συντονίζει ο κ. Τριαντόπουλος. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να δίνουμε χρήματα χωρίς έλεγχο για τις φυσικές καταστροφές διότι θα ήταν ‘χρήματα από το ελικόπτερο’ για τα οποία θα ήμασταν στο τέλος υπόλογοι από τον ίδιο τον λαό», δήλωσε

«Μόνο το υπ. Υποδομών έχει να κατασκευάσει και έχει να περάσει και ειδική νομοθεσία γι΄αυτό έργα που προσεγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο στη Θεσσαλία και τις γύρω περιοχές που επλήγησαν».

«Έχουμε ξεπεράσει ήδη τις αντοχές του προϋπολογισμού»

Ερωτηθείς αν πρόκειται να ικανοποιηθεί κάποιο από τα αιτήματα των αγροτών ο ίδιος ξεκαθάρισε: «Δεν μπορούμε κάτι περαιτέρω γιατί έχουμε ξεπεράσει ήδη τις αντοχές του προϋπολογισμούαππό την αρχή της χρονιάς για τους αγρότες, τους γιατρούς και το επίδομα γέννησης. Έχουμε δώσει 212 εκατομμύρια πάνω από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού που είχε υπολογιστεί τον Δεκέμβριο. Βεβαίως ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και γι΄αυτό μπορέσαμε και δώσαμε αυτα τα χρήματα, εικάζουμε ότι μπορούμε να το υποστηρίξουμε, αλλά υπάρχουν όρια».

«Δεν βλέπω στον ορίζοντα έκτακτο βοήθημα για το Πάσχα»

Σχετικά με το επίδομα Πάσχα, ο ίδιος δήλωσε: Δεν βλέπω κάτι στον ορίζοντα, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί ως προς το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι μόλις ‘στέγνωσε το μελάνι ου προυπολογισμού’. Στον περσυνό προυπολογισμό εμείς νομίζαμε ότι λόγω των διπλών εκλογών και των καταστροφών στη Θεσσαλία θα είχαμε θέμα, όμως υπεραπέδωσε γιατί η οικονομία υπεραπέδωσε.

Η πρώτη μας δουλειά δεν είναι να μοιράζουμε πράγματα που δεν έχουμε, η πρώτη μας δουλειά είναι να λειτουργεί σωστά η οικονομία. Δε θα δώσουμε ποτέ παραπάνω πράγματα από αυτά που αντέχουμε

«Στις 22 Μαρτίου η αύξηση του κατώτατου μισθού»

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό δήλωσε: Στις 22 Μαρτίου θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Ο κατώτατος μισθός έχει πάει από τα 650 στα 780, όταν αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο ο πρώτος αριθμός θα είναι ”8”, όχι ”9”. Ήμασταν στην 18η θέση σε επίπεδο ΕΕ και τώρα είμαστε στην 12η, δεν κοκορεύομαι γι’ αυτό, είναι μια πραγματικότητα. Έχει ανέβει και ο μέσος μισθός από τα 1046 στα 1258. Δεν ισχυρίζομαι ότι λύθηκαν τα προβλήματα των ανθρώπων. Οι αποταμιεύσεις ήταν 150 δισεκατομμύρια το 2019 και τώρα έφτασαν στο 200 δισ, 50 δισ αυξηση τα 30 απο τα 50 προέρχονται από τα νοικοκυριά. Η Ελλάδα έχει ανέβει αρκετά σκαλιά στην οικονομία.

«Το IRIS έχει μηδενικές χρεώσεις σε μεταφορές χρημάτων μέχρι 500 ευρώ»

Σχετικά με τις χρεώσεις του IRIS: Από πολίτη σε πολίτη οι χρέωσεις είναι μηδενικές μέχρι 500 ευρώ. Αν ο πολίτης πάει σε έναν ελεύθερο επαγγελματία που έχουν κάνει υποχρεωτικά λογαριασμό στο IRIS και κάνει μία κατάθεση στον λογαριασμό του μέχρι 500 ευρώ πάλι δεν θα υπάρχξει χρέωση. Ο επαγγελματίας ανάλογα με την τράπεζα που έχει μπορεί να πληρώσει μία μικρή χρέωση -μικρότερη πάντως από ότι θα πλήρωνε ο ίδιος επαγγελματίας αν πήγαινε με άλλες μεθόδους.

Καταλαβαίνω ότι από το σύστημα IRIS μπορεί να είναι ενοχλημένοι με άλλους ανταγωνιστές.

«Έχει οριστεί προθεσμία η 29η Φεβρουαρίου για την διασύνδεση των POS»

Σχετικά με τα POS: Η διασύνδεση του POS με τις ταμειακές μηχανές θα γίνουν οπωσδήποτε όχι μόνο γιατί αντιμετωπίζεται η φοροδιφυγή αλλά γιατί το θέμα έχει μπει εδώ και τρία χρόνια στο ταμείο ανάκαμψης ως ορόσημο που αυτό σημαίνει ότι αν δεν γίνει θα διακοπέι η χρηματοδότηση της χώρας εν μέρει. Άρα θα προχωρήσουμε βρέξει χιονίσει. Έχει οριστεί προθεσμία η 29η Φεβρουαρίου. Στη σημερινή συνάντηση με τους τραπεζίτες θα συζητήσουμε για τα POS.

πηγή newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΣΥΡΙΖΑ: Εισηγήσεις για μετάθεση του Συνεδρίου – «Αιτία πολέμου» για Τεμπονέρα

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Μετά τις 21:00 η πρώτη εικόνα για τα αποτελέσματα του α’ γύρου

Δραπετσώνα: 92χρονος απείλησε με καραμπίνα τον εγγονό του και συνελήφθη

Ακρόπολις Aegean: Απόψε το Ελλάδα-Μπαχάμες

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ανάδειξης ηγεσίας του Συνδυασμού Κερατσίνι Δραπετσώνα ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ.

Σημαντική Ενημέρωση!!