20/05/2024
drapetsona-keratsini
7155165c4acf016c99b4d9567b1f13da Xl
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΕΡΑΤΣΙΝΙΥΓΕΙΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ Κ.Α.Π.Η. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Κοινοποίηση

    Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΣΩΣΕΙ! ΜΗΝ ΑΓΝΟΕΙΣ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ…

    Ο καρκίνος γενικά είναι μία νόσος των ατόμων προχωρημένης ηλικίας, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των περιπτώσεων νεοπλασιών διαγιγνώσκονται σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Ιδιαίτερα, οι νεοπλασίες του πεπτικού συστήματος, όπως είναι ο καρκίνος του στομάχου, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος, αντιπροσωπεύουν το 26% της παγκόσμιας συχνότητας εμφάνισης καρκίνου και το 35% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη νόσο, με συνέπειες στη γενικότερη κατάσταση της υγείας, τον τρόπο ζωής, και με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, την γνωστική εξασθένιση, την κόπωση/καταβολή δυνάμεων, την αυξημένη ευπάθεια και το χρόνιο πόνο, στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

    Είναι αναμφισβήτητο πως η ευαισθητοποίηση στο πλαίσιο της κοινότητας, με έμφαση σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πεπτικού συστήματος, η παροχή κινήτρων στους ηλικιωμένους σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, αλλά και ο περιορισμός των εμποδίων στην πρόσβαση στην φροντίδα της υγείας τους, μπορούν να συντελέσουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και διαχείριση της συγκεκριμένης κατηγορίας ασθενειών.

    Με βάση τα παραπάνω, ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου, θα υλοποιήσουν Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του πεπτικού συστήματος στο χώρο των Κ.Α.Π.Η. του Δήμου μας, απευθυνόμενο στα μέλη των Κ.Α.Π.Η., αλλά και σε οποιονδήποτε δημότη ηλικίας άνω των 55 ετών, που επιθυμεί να συμμετάσχει.

    Το εν λόγω Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διαδραστικές ομιλίες, με την αξιοποίηση κατάλληλα προσαρμοσμένου και σύγχρονου οπτικού υλικού, για την πληρέστερη ενημέρωση των συμμετεχόντων στα συγκεκριμένα είδη νεοπλασίας του πεπτικού συστήματος, με έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή τους.

    Επιπλέον, θα συμπληρωθούν ατομικά, σύντομα και έγκυρα ερωτηματολόγια, με τη συμβολή εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας, ώστε πρωταρχικά να ελεγχθούν οι πιθανοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πεπτικού συστήματος στους συμμετέχοντες, και περαιτέρω να αξιολογηθεί η αναγκαιότητα για συμπληρωματικές εξετάσεις προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου (με συνταγογραφήσεις μέσω Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου).

    Ταυτόχρονα και ανάλογα με τις ανάγκες που θα αναδειχθούν κατά την εφαρμογή του Προγράμματος, θα μπορέσουν να προγραμματιστούν και να εφαρμοστούν δράσεις με κατ’ οίκον επισκέψεις από επαγγελματίες υγείας του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου, με βασικές παροχές την ενημέρωση/εκπαίδευση, τη συμβουλευτική υποστήριξη του ίδιου του ασθενούς αλλά και των οικείων προσώπων του, τις παρεμβάσεις αποκατάστασης και νοσηλευτικής φροντίδας, σε δημότες μεγαλύτερης ηλικίας πάσχοντες από νεοπλασίες του πεπτικού συστήματος.

    Το Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του πεπτικού συστήματος θα διενεργηθεί στα Κ.Α.Π.Η. Κερατσινίου στις ακόλουθες ημερομηνίες (στα Κ.Α.Π.Η. Δραπετσώνας η ίδια δράση θα υλοποιηθεί σε επόμενο χρόνο, λόγω εφαρμογής άλλης δραστηριότητας στα Κ.Α.Π.Η. Δραπετσώνας το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα):

    • Πέμπτη 16/5/24 στις 10:00 π.μ., στο 1ο Κ.Α.Π.Η. Κερατσινίου (Ανδριανού 11 & Ελευθερίου Βενιζέλου, 210-4636530)
    • Δευτέρα 20/5/24 στις 10:00 π.μ., στο 3ο Κ.Α.Π.Η. Κερατσινίου (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 16, 210-4004500)
    • Τρίτη 21/5/24 στις 10:00 π.μ., στο 5ο Κ.Α.Π.Η. Κερατσινίου (Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 56Α & Διγενή Ακρίτα, 210-4006002)
    • Πέμπτη 23/5/24 στις 10:00 π.μ., στο 6ο Κ.Α.Π.Η. Κερατσινίου (Ρήγα Φεραίου 89, 210-4316360)
    • Δευτέρα 27/5/24 στις 10:00 π.μ., στο 2ο Κ.Α.Π.Η. Κερατσινίου (Περικλέους 41, 210-4625374, 210-4619728)
    • Πέμπτη 30/5/24 στις 10:00 π.μ., στο 4ο Κ.Α.Π.Η. Κερατσινίου (Περραιβού 87 & Τερψιχόρης, 210-4310155)

    Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία σχετικά με το συγκεκριμένο Πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνείτε με τα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου μας στα αναγραφόμενα τηλέφωνα επικοινωνίας, ενώ η συμμετοχή στο Πρόγραμμα δεν απαιτεί εκ μέρους σας τη ρύθμιση κάποιου συγκεκριμένου ραντεβού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

    3η εκδήλωση ενημέρωσης και διαβούλευσης για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας

    Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με σύµβαση εργασίας ΙΔΟΧ – ∆ίµηνης Απασχόλησης

    Σ. Φάμελλος για πυρκαγιές: Δεν αξίζει στην Ελλάδα μία κυβέρνηση διαπιστώσεων και συγγνώμης μετά τις καταστροφές

    Κρας τεστ για τον ΣΥΡΙΖΑ το Συνέδριο – Οι εύθραυστες ισορροπίες και οι φήμες για εκλογή νέας ΚΕ και ΠΓ

    ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΟΝ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ

    Αποστολάκη: «Η κυβέρνηση νομοθετεί επικοινωνιακά και με αδιαφάνεια, ποδηγετεί, δεν εκσυγχρονίζει»