23/07/2024
drapetsona-keratsini
Thigatriki
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Trust: Προχωρά σε εταιρικό μετασχηματισμό και κοιτάζει νέες δραστηριότητες

Κοινοποίηση

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Στον εταιρικό της μετασχηματισμό, στην τεχνολογία, αλλά και στην διεύρυνση των συνεργασιών της, ποντάρει για το 2023 η Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, με στόχο να διευρύνει τις πηγές εισοδήματός της, όπως δήλωσε η διοίκηση της εισηγμένης, στο πλαίσιο παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Όπως εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος Κρις Αίσωπος, η εταιρεία αυτή την στιγμή είναι αποκλειστικά ΑΕΔΑΚ, κάτι που απαγορεύει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. “Κοιτάμε πώς θα το μετατρέψουμε, ώστε να ενισχύσουμε τα εισοδήματα της εταιρείας”, τόνισε.  

“Θέλουμε να μπούμε και σε άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες, να αποκτήσουμε μια ευελιξία που δεν μας δίνει το στενό παπούτσι της ΑΕΔΑΚ. Στόχος είναι μέσα στο 2023 να έχει ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός”, τόνισε ο Φαίδων Ταμβακάκης, πρόεδρος του Δ.Σ., ενώ ο κ. Αίσωπος διευκρίνισε ότι ο μετασχηματισμός αφορά τον Όμιλο και όχι την εταιρεία ΑΕΔΑΚ, η οποία θα μείνει ως έχει.

Μάλιστα, τα στελέχη της Alpha Trust δεν απέκλεισαν τον κλάδο ΑΕΕΑΠ, αν και κάτι τέτοιο δεν αφορά το άμεσο μέλλον. “Η ΑΕΕΑΠ είναι ένα πολύ ενδιαφέρον εργαλείο. Μας ενδιαφέρει, αλλά δεν είναι κάτι που θα δείτε μες στον χρόνο. Τα αποτελέσματά μας φέτος θα είναι 100% από την τρέχουσα δραστηριότητα. Αλλά βάζουμε λιθαράκια για το μέλλον”, ανέφερε ο κ. Ταμβακάκης.

Μεγάλο βάρος δίνει η Alpha Trust και στην τεχνολογία, έχοντας ήδη “σηκώσει” μέσα στο 2022 την πρώτη Β2Β πλατφόρμα αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ελλάδα, η οποία ήδη εμφανίζει θετικά αποτελέσματα. Μάλιστα, στις επόμενες σκέψεις είναι και μια B2C πλατφόρμα. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι το 2022, η Alpha Trust πραγματοποίησε επενδύσεις €930 χιλ. στην τεχνολογία.

Επίσης, στους στόχους της εταιρείας για το 2023 περιλαμβάνεται η διατήρηση των ισχυρών αποδόσεων των χαρτοφυλακίων της, καθώς και η διεύρυνση των συνεργασιών της, με την δημιουργία δικτύων.

Η εικόνα της συνολικής αγοράς το 2022

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, τα στελέχη της εταιρείας αναφέρθηκαν στην ευρύτερη εικόνα του κλάδου στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς κατά το 2022. Όπως τόνισε ο κ. Ταμβακάκης, η περσινή ήταν μια ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά. “Η χρονιά δεν ήταν ιδιαίτερα καλή συνολικά για τον κλάδο, καθώς ήταν μια κακή χρονιά για τις αγορές, ειδικά στα ομόλογα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παπαδόπουλος, Οικονομικός Διευθυντής της εταιρείας, έκανε λόγο για χρονιά-έκπληξη, κατά την οποία, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, καταγράφηκε ταυτόχρονα διψήφια πτώση τόσο στις αγορές μετοχών όσο και στις αγορές ομολόγων. “Στα ομόλογα είχαμε να δούμε διψήφια πτώση από το 1948, ενώ στον S&P 500 από την δεκαετία του ’70”.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο κλάδος των συλλογικών επενδύσεων ακολούθησε την παγκόσμια καθοδική τάση, με την Ελλάδα να παραμένει στις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη αναφορικά με το ύψος των κεφαλαίων υπό διαχείριση.

Ωστόσο, η εταιρεία διατήρησε σταθερά τα κεφάλαια υπό διαχείριση το 2022, χάρη σε έναν συνδυασμό καλών αποδόσεων και νέων χρημάτων που της εμπιστεύτηκαν οι πελάτες της, ενώ για το 2023 η εταιρεία είναι αισιόδοξη, καθώς ήδη τα κεφάλαια υπό διαχείριση έχουν ξεπεράσει φέτος το €1,4 δισ. “Εξακολουθούμε να είμαστε η πρώτη μη τραπεζική ΑΕΔΑΚ, ενώ αυτό που μας ανακουφίζει είναι ότι ενώ τα έσοδα των ΑΕΔΑΚ συνολικά έχουν μειωθεί σχεδόν στο ήμισυ σε σχέση με το 2008, της Alpha Trust έμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα και ελαφρώς καλύτερα”, ανέφερε ο κ. Ταμβακάκης.

Επίσης, η εταιρεία διατήρησε στα ίδια επίπεδα και τα επαναλαμβανόμενα έσοδα για το 2022. Σε επίπεδο ομίλου, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε το 2022 σε €7,04 εκατ. από €9,75 εκατ. το 2021, και EBITDA €1,16 εκατ., έναντι €4,24 εκατ.

Η εισαγωγή στην Κύρια Αγορά

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2022, η Alpha Trust ολοκλήρωσε με επιτυχία την εισαγωγή της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. -μια επίπονη διαδικασία, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη της εταιρείας. Θυμίζουμε ότι από τον Αύγουστο του 2008, η εταιρεία βρισκόταν στην Εναλλακτική Αγορά. “Μπαίνουμε στα χρηματιστήρια σε καταστροφικές χρονιές, οπότε αν ξαναμπούμε σε άλλο χρηματιστήριο… πουλήστε”, είπε αστειευόμενος ο κ. Ταμβακάκης.

“Το να μπες στην Κύρια Αγορά δεν είναι αυτονόητο, είναι πολύ δύσκολο και αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί και άλλες εταιρείες. Είναι ένα θέμα σοβαρό, στην Ελλάδα δεν αρκεί να θέλεις κάτι, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσεις και την αδράνεια του συστήματος που δεν θέλει αλλαγές. Τα τελευταία 12 χρόνια είχαμε μια κοσμογονία στα χρηματιστήρια. Τώρα που ανεβαίνει το κόστος χρήματος θα πρέπει να το σκεφτούν και άλλες εταιρείες να μπουν στο χρηματιστήριο. Έχει αρχίσει να ανταμείβεται το να είσαι εισηγμένη εταιρεία”, πρόσθεσε ο κ. Ταμβακάκης. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ζήτηση που καταγράφεται τόσο για την Κύρια όσο και την Εναλλακτική αγορά, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν περισσότερες εταιρείες. “Ο στόχος για το Χ.Α. πρέπει να είναι 50 εισαγωγές τα επόμενα δύο χρόνια. Προφανώς δεν θα βγουν όλες αστέρια”, υπογράμμισε.

Ο κ. Ταμβακάκης αναφέρθηκε και στον μεγάλο αριθμό συγχωνεύσεων και εξαγορών που καταγράφηκαν στον κλάδο των ΑΕΔΑΚ παγκοσμίως το 2022, αν και αφορούσε μικρότερα μεγέθη, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει χώρος για συγχωνεύσεις και στην Ελλάδα. Η ίδια η Alpha Trust δεν αποκλείει εξαγορές, ενώ στο παρελθόν έχει συγχωνεύσει δύο ΑΕΔΑK -την Γενική και την Κύπρου.

“Χιονοστιβάδα” άνω των €60 δισ.

Ο ίδιος εξέφρασε συνολικά την αισιοδοξία του για το μέλλον του κλάδου και της εταιρείας του. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “αυτή την στιγμή υπάρχει μια χιονοστιβάδα άνω των €60 δισ. που κάθεται στις καταθέσεις και επιβαρύνει τις τράπεζες, καθώς δεν αποδίδει τίποτα. Ένα μέρος από αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθεί στις ΑΕΔΑΚ. Eίναι ένας από τους κλάδους δεν τραυμάτισαν την ελληνική οικονομία την περίοδο της κρίσης. Νομίζω ότι έρχεται η ώρα της ανταμοιβής”.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η αγορά ομολόγων έχει προεξοφλήσει την επενδυτική βαθμίδα, ο κ. Ταμβακάκης τόνισε πως η αίσθηση είναι ότι η αγορά κάθε μέρα το πιστεύει όλο και περισσότερο και αυτό φαίνεται στα spreads.

ΠΗΓΗ: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κλείνει η πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού για τους δικαιούχους του 2023

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ – ΔΙΑΝΟΜΕΣ

Επιδοτήσεις ρεύματος: Αλαλούμ για 1,2 εκατ. μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Κυκλοφόρησαν τα ημερολόγια του 2024!

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος σε κέντρο Αθήνας, Κερατσίνι, Αίγινα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ 2024